Ось приклад покрокового створення рецепту пива з коментарями:

Назва рецепту: Хай це буде умовний Літній ель (Summer Ale)

Розмір партії: 20 літрів

Цільовий ABV: 5,0%

Ціль IBU: 25

Цільовий SRM: 6

 

Крок 1: Визначте  кількість та типи солоду.

Щоб створити літній ель, ми хочемо використовувати різний солод світлого кольору, що нададуть нам приємного, чистого, солодового смаку. Ось наш розрахунок на зерно:

 

4,5 кг солоду Pilsner

0,5 кг світлого пшеничного солоду

 

Коментар: Pilsner солод надасть нам легкий солодовий смак, а світлий пшеничний солод допоможе утримати пінну шапку та придасть пиву легку солодкість.

 

Крок 2: Виберіть хміль

Щоб збалансувати легкий солодовий смак, ми використаємо трохи хмелю, який надає трохи гіркоти та приємного аромату. Ось який хміль ми будемо використовувати:

 

28 г Hallertau Blan (4% AA) - 60 хвилин

28 г Cascade (5,5% AA) - 15 хвилин

28 г Amarillo (8,6% AA) - 5 хвилин

 

Коментар: Hallertau забезпечить легку гірчинку, а Cascade і Amarillo подарують нам приємний цитрусовий аромат.

Крок 3: Виберіть дріжджі

Для цього літнього елю нам потрібні дріжджі, які забезпечать гарне, чисте бродіння і не додадуть занадто багато фруктових або пряних нот, щоб залишити хмельовий смак та аромат максимально чистим. Ми будемо використовувати:

 

Дріжджі Safale US-05 American Ale

Коментар: це широко доступний штам дріжджів, який відомий своїм чистим профілем і здатністю бродити при різних температурах.

 

Крок 4: Визначте профіль води (для початку, якщо Ви варите пиво вперше можно ігнорувати цей пункт, від себе додам, що підійде вода водопровідна відстояна, якщо ви проживаєте у регіоні, де вода не є жорсткою або дуже жорсткою, або використовувати бутильовану воду)

 

Хімічний склад води може мати великий вплив на кінцевий смак вашого пива. Для літнього елю нам потрібна вода з відносно низьким вмістом мінералів і злегка лужним рН. Ось наш водний профіль:

 

Кальцій: 50 ppm

Магній: 10 ppm

Натрій: 10 ppm

Сульфат: 50 ppm

Хлорид: 50 ppm

Лужність: 100 ppm (як CaCO3)

 

Коментар: цей профіль води допоможе підкреслити хміль і зробити пиво ще більш "питким" та освіжаючим.

 

Крок 5: Зберіть все разом

Тепер, коли у нас є інгредієнти та профіль води, настав час зібрати все разом. Ось рецепт:

4,5 кг солоду Pilsner

0,5 кг світлого пшеничного солоду

28 г Hallertau (4% AA) - 60 хвилин

28 г Cascade (5,5% AA) - 15 хвилин

28 г Amarillo (8,6% AA) - 5 хвилин

Дріжджі Safale US-05 American Ale

Профіль води, як зазначено

Затирання: Солод залити 25 л. горячої води (температура приблизно 70*С ) та витримайте затор при 67°C протягом 60 хвилин. Фільтруйте. Відділить сусло від зерна (Дробини) Кип’ятіть 60 хвилин, дотримуючись наведеного вище графіка хмелю. Охолодіть сусло до 20°C і розсипте дріжджі. Бродіть при 20°C, поки пиво не досягне цільової густини. Розлийте пиво по пляшкам  та карбонатуйте до 2,5 об’ємів CO2.

 

Коментар: Температура затору важлива для вилучення потрібної кількості цукру та уникнення надто сухого або надто солодкого пива. Час кип’ятіння важливий для правильного використання хмелю та знищення бактерій. Температура бродіння та рівень карбонізації впливають на кінцевий смак і відчуття пива.